ROLADA Z GĘSI

Rolada z gęsi1 młoda gęś, 15 dkg pieczarek, tłuszcz,8-10 dkg bułki czerstwej, mleko, 30 dkg wieprzowiny bez kości (szynka), 15 dkg wątróbki z gęsi, 1-2 jaj,5 dkg słoniny, sól, pieprz, majeranek do smaku.Gęś przygotować jak gęś po bordosku, ułożyć grzbietem do góry na stolnicy, , rozciąć ostrym nożem wzdłuż kręgosłupa, oddzielając skórę wraz z mięsem od kości, skroić płaty mięsa z piersi, lekko wy­równując miejsca bardziej umięśnione, uformować prostokąt. Pie­czarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namo­czyć w mleku, odcisnąć, zemleć dwa razy razem z mięsem i opłu­kaną wątróbką, połączyć z jajami, pieczarkami, pokrajaną w kostkę i sparzoną słoninę, doprawić. Na uformowany płat gęsi nałożyć przygotowaną masę, zawinąć, zasznurować jak baleron, polać tłuszczem, zawinąć w folię aluminiową i piec 60-70 minut. Po upie­czeniu wyjąć, pokrajać na porcje, polać sosem spod pieczenia. Podawać z ziemniakami, kapustą zasmażaną i sałatką z pomidorów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!