SMAŻENIE ŚLIWEK

Część śliwek przekrawa się na pół, wyjmuje pestki. Drugą część należy przesmażyć — z dodatkiem cukru, cynamonu, goździków, skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz drobno pokrajanych migdałów — na bardzo gęste powidła. Nimi wła­śnie napełnia się każdą śliwkę, układa na blachę pokrytą sło­mą i wstawia do niezbyt gorącego pieca. Suszenie powtarzamy kilkakrotnie. Ususzone śliwki układa się szczelnie w blasza­nych lub drewnianych pudełkach.Jest jeszcze sposób suszenia śliwek, może tym razem nife dla lalek, lecz dla ludzi dorosłych. Śliwki się parzy, obiera, wyj­muje pestki i spłaszcza nożem. Suszyć na deseczkach na bar­dzo wolnym ogniu. Suche wkłada się w drewniane pudełko, przekładając gdzieniegdzie liśćmi laurowymi. Trzeba dobrze je upychać, a przykrywkę przycisnąć kamieniem. Nadają się jako zakąska pod wódkę, której — jako żywo — nie będzie­my lalkom dawać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!