SZPARAGI

Do szparagów  potrzebne są szparagi i po­midory razem. Ponieważ każdą z tych jarzyn można dostać w innej porze roku, a właściwie lata (kiedy są szparagi, to pomidory są drogie, i vice versa) potrawę należy zaliczyć do drogich. Ale raz w roku zaryzykujmy ten rodzaj szparagów. Nadają się świetnie na gorące danie na wieczór, po prze­kąsce.Ugotowane w osolonej wodzie szparagi układamy na ognio­trwałym, wysmarowanym masłem półmisku. Pomiędzy pęczki szparagów układamy pokrajne surowe pomidory i również pokrajane w plastry jajka ugotowane na twardo. Całość po­krywamy grubą warstwą sosu-beszamelu, posypujemy serem i wstawiamy do pieca. Wierzch potrawy powinien być przy­rumieniony. Sos przyrządzamy rozpuszczając masło i mieszając je z mą­ką. Nie rumienić. Rozprowadzić rosołem, zagotować, przypra­wić do smaku cytryną, posolić i dodać tartego sera.’ Ponieważ przepis ten jest krótki, korzystam z miejsca, aby przypomnieć w ogóle szparagi. To doskonała jarzyna, niegdyś bardzo w Polsce jadane (vide „Pan Tadeusz”). Można je jeść na gorąco, ale również doskonale są na sposób francuski: gotowane, ostudzone, z oliwą lub sosem majonezowym. Świetna jest sałatka ze szparagów, młodego kalafiora, ry­żu i drobno pokrajanej szynki w majonezie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!