TRZY ZASADY ROBIENIA NALEWEK

Można by je z grubsza podzielić na wódki nalewane na- korzenie (najstarsze w tradycji), jak anyżówka, kminkówka lub cynamonówka; na owoce, np. wiśniówka, wreszcie na zioła, jak mięta, piołun, żubrówka. Pole do popisu jest ogromne, prawie każdy polski dom ma swoją specjalność w tej dziedzi­nie. Przy robieniu nalewek w domu należy pamiętać o trzech zasadach.Nigdy nie zalewać owoców spirytusem.  Nie wolno brać do nalewek owoców niedojrzałych, lub mało dojrzałych. Wódka będzie miała wtedy smak surowizny, bardzo nieprzyjemny, którego nie można się pozbyć.Nalewka jest tym lepsza, im dłużej stoi. Trzeba zatem gotową nalewkę postawić w chłodnym miejscu i zapomnieć o niej. Najlepiej byłoby tak gospodarować, że jedną się pije, a inna stoi i czeka na swoją kolejkę co najmniej rok!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!