Z KOMBINACJI OWOCÓW

Z kombinacji owoców świetna jest nalewka z poziomek, malin, płatków róży, truskawek i kilku cytryn pociętych w pasy. Rozmaitość smaków i zapachów różnych owoców daje wręcz nieoczekiwane kombinacje. Bardzo znana jest nalewka, tak zwana ratafia, ze wszystkich owoców wsypywanycti do słoja w miarę przybywania; można zacząć od truskawek i cze­reśni, poprzez porzeczki wszystkich rodzajów, maliny, morele, brzoskwinie, wszelkie śliwki, gruszki i soczyste jabłka, a na winogronach skończywszy.Przy wszystkich nalewkach obowiązuje jeszcze jedna zasa­da: trzymać owoce pod wódką, aż zbledną. Wtedy je trzeba wyrzucić, a wódkę zlać do butelek.W Polsce robi się jeszcze nalewki na owocach leśnych, jak jarzębina lub tarnina. Do tych nalewek bierze się owoc po pierwszym przymrozku, lekko zamarznięty, ale nie zupełnie skurczony. Można jagody i jarzębinę obsuszyć w piecu, po­dobnie jak śliwki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!