Z SUROWYMI OWOCAMI

Z owocami suro­wymi sprawa przedstawia się nieco inaczej. Dla każdego ro­dzaju owoców jest trochę inny przepis; i tak wiśnie wraz z pestkami zalewa się wódką i trzyma na słońcu przez kilka tygodni. Po upływie tego czasu zlewa się wódkę, a wiśnie zasypuje cukrem. Wiśnie pod wpływem cukru puszczą jeszcze dużo soku, który może być użyty jako likier, gdyż jest słodki,może być domieszany do wódki wiśniowej z pierwszego nalania. Jak któ woli…Podobnie można postępować z malinami, czarnymi jagoda­mi, czarnymi porzeczkami, czereśniami i morelami, z owoca­mi dzikimi, jak dereń lub berberys.Istnieje osobny przepis, bardziej skomplikowany, na nalew­kę ze śliwek. Śliwki węgierki, późne i bardzo dojrzałe, na­wet nieco pomarszczone, położyć na słomie i podsuszyć w let­nim piecu. Potem zalać wódką i dolać szklankę miodu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!