Znane czy nieznane oblicze kuchni polskiej

Większości z nas wydaje się, że skoro mieszka w Polsce to pewnie doskonale zna polską kuchnię. To niestety nie do końca może być prawdą. Bo jaka właściwie jest ta polska kuchnia? Czym się charakteryzuje? No jak to, ktoś powie. Przecież to oczywiste i tu wymieni z pewnością kilka charakterystycznych dla naszej kuchni potraw. Będzie to na pewno bigos, barszczyk, żurek, pierogi, rosół, kotlet schabowy, mielony i pewnie tyle. Zgoda te potrawy niewątpliwie są nasze i doskonale je znamy. Jednak mamy jeszcze cały szereg innych. Ale tych innych jakże często w ogóle nie znamy. Dlaczego? Bo są to potrawy występujące najczęściej tylko w danym regionie Polski, a nie w całym kraju. Jeżeli ktoś tam nie był, to nie zna szeregu potraw. Ułatwieniem i pomocą w takim wypadku będzie sięgnięcie po różne opracowania książkowe dotyczące poszczególnych miejsc. Są one dość obszerne i ciekawie opracowane. Zapoznają nas nie tylko z kuchniami regionalnymi, ale także ukazują swoiste piękno tych miejsc Możemy się tam udać i to nie tylko w celach kulinarnych, aby posmakować różnych rarytasów, ale też w celach typowo turystycznych.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: